Beter Anders met water!

Als je Meijel binnen fietst vanuit Beringe zie je een bosje sparren. Allemaal dood. Eerst verzwakt door droogte en vervolgens aangetast door de letterzetter, een vraatzuchtige kever. Het is geen fraai gezicht. Toch is het goed dat dit bosje daar nog even blijft staan, zolang de bomen niet omvallen. Het dode bosje wijst ons erop dat er iets mis is met het klimaat en met het grondwater.

Al enkele jaren valt er weinig regen en deze krijgt niet de kans om weg te zakken in de bodem. We hebben niet alleen de straten verhard, maar ook tuinen vol gelegd met tegels. Het regenwater loopt heel snel het riool in. Hetzelfde geldt voor water dat op daken valt. Hup weg, het riool in. In het buitengebied krijgt het regenwater ook geen kans meer om ter plekke in de grond te zakken. Alles is geëgaliseerd.

De lage plekken zijn opgehoogd en de waterloopjes om de akkers enigszins droog te houden, zijn dichtgegooid en vervangen door grote rechte beken die het water zo snel mogelijk kunnen afvoeren. De akkers zijn toegankelijk voor zware machines.

De opbrengst is groter dan vroeger. Nog wel. Maar we kunnen niet op deze voet doorgaan. Al jarenlang is het grondwater aan het zakken. De akkers moeten steeds eerder, steeds vaker en steeds langer besproeid worden. Vaak gebeurt dat de hele dag door, in de felle zon. Dat kan beter ‘s nachts gebeuren, want dan verdampt er minder water.

Beter anders met water! Dat geldt niet alleen voor de boeren die regenwater moeten gaan bufferen; wij allemaal moeten leren anders om te gaan met water: bewuster, zuiniger en slimmer. Als PvdA/GroenLinks zullen we in de raad aandringen op een nieuw allesomvattend gemeentelijk waterplan voor het beheer van afvalwater, hemelwater en grondwater.

Beter Anders, ook met water!
Annigje Primowees, Frist Berben en Raf Janssen,
raadsleden PvdA/GroenLinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *