Communicatie is niet het sterkste punt van dit college

Wij worden vaak aangesproken door burgers die zich overvallen voelen door plannen van de gemeente. Dat roept ergernis op, hakken gaan in het zand en kansen op verbetering van die plannen worden verspeeld.

In plaats van meedenkende burgers gaan mensen zich door gebrek aan communicatie gedragen als tegendenkende burgers. Als gemeente hebben we prachtige volzinnen gewijd aan participatie en zelfsturing, maar in de praktijk worden de intenties waar die woorden voor staan, magertjes ingevuld.

Communicatie is de smeerolie van de lokale democratie en de gemeentelijke dienstverlening. Het college beheerst de kunde van het communiceren niet voldoende. Mensen worden te vaak te laat geïnformeerd. Dat gebeurt niet bewust en uit kwade wil; het gebeurt omdat te vaak wordt gedacht dat het informeren in een latere fase pas moet gebeuren. Via via horen burgers dat er iets speelt in hun buurt en ze verbazen zich dat ze daar niets van afweten.

Neem de plannen voor woningbouw in Kuukven te Baarlo. Jaren geleden is daar een bestemmingsplan voor vastgesteld. Enkele delen van dat plan zijn intussen gerealiseerd; andere delen zijn blijven liggen. Nu de woningbouw weer aantrekt, worden de plannen voor de ‘slapende’ delen van het bestemmingsplan weer actueel. Bij een goede communicatie zouden mensen die in de omgeving van die ‘slapende’ delen wonen, vroegtijdig geïnformeerd worden. Ze hebben jarenlang uitzicht gehad op onbebouwde velden en dat gaat nu veranderen. Natuurlijk hadden ze kunnen weten dat dit ooit zou kunnen gebeuren.

Als dat vervaagde ‘ooit’ nu komend jaar wordt, is het verstandig dat mensen daarover zo vroeg mogelijk geïnformeerd worden en als het kan, gevraagd worden om mee te denken hoe de lege plekken het best ingevuld kunnen worden. Dan voorkom je irritatie en ontmoet je meedenkende burgers. Helaas is communicatie niet het sterkste punt van dit college.

Annigje Primowees, Frits Berben en Raf Janssen,
Raadsleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *