De illusie van permanente groei

We zitten al heel lang in een serieuze stikstofcrisis. En wat doet de gemeente Peel en Maas? Ze zegt vrolijk alle medewerking toe voor de vestiging van een grote paardenhouderij in een natuurgebied bij Meijel en een immens varkensbedrijf in de buurt van Egchel. Hoe wereldvreemd zijn onze huidige bestuurders?

Al jarenlang wordt in Nederland een indringend maatschappelijk debat gevoerd over de noodzaak om de uitstoot van stikstof te beperken omdat de natuur onherstelbaar vernield wordt, omdat de biodiversiteit wordt aangetast en omdat de gezondheid van mensen wordt aangetast. De waarschuwingen dat we in Nederland veel te veel stikstof uitstoten zijn in de wind geslagen. We zijn gewoon doorgegaan met ons economisch beleid van permanente groei. De problemen hebben we ontkend, voor ons uitgeschoven of we hebben – onterecht – vertrouwd op technologische schijnoplossingen. Groei is de kurk waarop onze huidige economie draait.

Maar permanente groei op een eindige planeet is een fundamenteel fout spoor. Daar wordt al jarenlang op gewezen. De politiek is door de rechter in 2019 gedwongen terug te komen van deze groeidwaalweg. Maar de belangen zijn zo groot dat veel belangengroepen de politiek onder druk zetten om zich weinig of niets aan te trekken van deze rechterlijke uitspraak en gewoon door te gaan met groeien.

Dat speelt in alle sectoren, maar vooral in de landbouw. Die sector is kampioen om de oren en ogen te sluiten voor de feiten. Het college van B&W van Peel en Maas doet met blij gemoed mee aan dit beleid van georganiseerde onverantwoordelijkheid.

Ze zeggen met onbegrijpelijke blijdschap medewerking toe aan uitbreidingen die haaks staan op de noodzaak om de uitstoot van stikstof te beperken. Lokaal Peel en Maas, het CDA en ook D66 laten het gewoon gebeuren en steunen dit onverantwoord beleid. PvdA/GroenLinks blijft zich verzetten tegen dit lokaal meebuigen met de politiek van de groeidwang.

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Eén reactie op “De illusie van permanente groei”

  1. Hans Kolk schreef:

    Ach allemaal als gevolg van ons nog steeds neoliberaal denken met als resultaat ikke ikke ikke en de rest kan uiteindelijk stikke. De Sunny Economy stelt voor met een blockchain energie boekhouding met zijn democratische sociale randvoorwaarden voor het gebruik ervan, menselijke onhebbelijkheden waar mogelijk uit te sluiten! Een utopie? Of toch een poging wagen deze opgestart te krijgen. Het woord “energie” is nu iedere dag volop aanwezig in het nieuws. zie: http://www.sunny-economy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *