De jongere generaties als kind van de rekening?

Kind, jeugd, (jong)volwassene, oudere. Het Coronavirus heeft ieders leven ingrijpend verstoord. Toch raakt de huidige crisis verschillende leeftijdsgroepen op verschillende manieren. Waar oudere generaties gemiddeld een groter gezondheidsrisico lopen, vormen de economische en sociale gevolgen een grote bedreiging voor de welvaart en het welzijn van jongere generaties. Het zullen bovendien de jongere en toekomstige generaties zijn die een groot deel van de consequenties over de lange termijn zullen dragen.

Ook de directe impact van de pandemie treft jongeren hard in hun ontwikkeling, hun bestaanszekerheid en hun toekomstperspectief. Scholieren kampen met achterstanden en vrezen dat hun diploma’s minder waard zullen zijn. Kwetsbare scholieren dreigen van de radar te verdwijnen. Studenten zien stageplekken in rook opgaan en worstelen met de beperkingen van digitaal of ‘hybride’ onderwijs. Bijbaantjes zijn verdwenen. De pandemie gooit daarnaast roet in het eten van afgestudeerden nu startersbanen schaars zijn.

Werkende jongeren hebben vaak geen vast contract, zijn vaak werkzaam in hard getroffen sectoren en zijn nu daarom fors oververtegenwoordigd in de werkeloosheidscijfers. De jeugdwerkeloosheid is sinds maart opgelopen van 6,3 tot ruim 11 procent.

De coronacrisis verergert en belicht structurele problemen. Lage baanzekerheid, een ontoegankelijke woningmarkt en hogere studieschulden dan voorgaande generaties ondermijnden ook vóór maart 2020 al de startpositie van veel jongeren.

Het is cruciaal dat er ook op lokaal niveau naar jongeren wordt geluisterd. PvdA/GroenLinks pleit daarom voor de oprichting van een partijneutraal Jongeren Actie Comité dat de gemeente gevraagd en ongevraagd van advies kan voorzien.

Jop Wijnands,
burgerraadslid PvdA/GroenLinks

Eén reactie op “De jongere generaties als kind van de rekening?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *