Een menswaardige opvang van vluchtelingen

Dagelijks horen we over schrijnende situaties bij de opvang van asielzoekers in Ter Apel. Tot voor kort moesten daar steeds meer mensen buiten overnachten, omdat er elders in het land onvoldoende opvangmogelijkheden gecreëerd worden. Elke gemeente moet een bijdrage leveren aan de oplossing van deze onmenselijke situatie.

PvdA/GroenLinks heeft al enkele malen aan gemeenteraad en college gevraagd om als gemeente Peel en Maas ook onze verantwoordelijkheid te nemen. Tot nu toe blijft iedere actie van de gemeente in deze richting uit. Wij vinden dat onbegrijpelijk en we kunnen ons ook niet voorstellen dat de schrijnende berichten uit Ter Apel de meeste burgers in onze gemeente onberoerd laten. Aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne heeft Peel en Maas goed meegewerkt, maar wat betreft de opvang van vluchtelingen uit andere landen laat de gemeente het tot nu toe goeddeels afweten en verschuilt ze zich achter de regio.

Onze gemeente kan een voorbeeld nemen aan buurgemeente Horst aan de Maas. Daar is een terrein ingericht voor de opvang van 150 asielzoekers. Dat gebeurt in woonunits rond een centrale paviljoentent. Dat is niet bedoeld voor permanent verblijf, maar hier kunnen asielzoekers gedurende enkele maanden tot rust komen, met meer privacy dan kortstondige opvang in een sporthal. Meer gemeenten passen dit model toe. Zo hoeven asielzoekers niet langer buiten te slapen en ze hoeven evenmin dagelijks in bussen van de ene plek naar de andere plek vervoerd te worden. Ze kunnen gedurende enkele maanden op dezelfde plek blijven, waar ook noodzakelijke basisvoorzieningen zijn.

Iedere gemeente kan op deze manier een passende bijdrage leveren aan een menswaardige opvang van asielzoekers. We zijn ervan overtuigd dat in onze gemeente ook enkele plekken gevonden kunnen worden die geschikt zijn om dit model van crisisnoodopvang toe te passen. Waar een wil is, is een weg. De vraag is: is die wil er?

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *