Energie-armoede zwaar onderschat probleem

Om klimaatproblemen tegen te gaan, moet de uitstoot van CO-2 drastisch omlaag. Daarvoor moeten we onder meer onze woning aardgasvrij maken. Een gigantische opgave. De raad bespreekt binnenkort de eerste plannen die het college daarover heeft opgesteld. Wij vinden dat het college volstrekt onvoldoende aandacht heeft voor het vraagstuk van energie-armoede, wat inhoudt dat mensen geen geld hebben om gas en licht te betalen.

In Peel en Maas zijn veel woningen nog niet goed geïsoleerd. Daardoor wordt de energierekening erg hoog. Zeker bij stijgende gasprijzen. De woning isoleren kost veel geld. Veel mensen hebben dat geld niet en kunnen het ook niet lenen. Die mensen moeten geholpen worden, anders krijgen ze nu of binnenkort te maken met energie-armoede. Het college stelt voor om € 35.000 uit te trekken voor het opzetten van een voucherregeling energiebesparing. Daarmee wil het college laagdrempelige besparingsmaatregelen nemen om mensen bewust te maken en te helpen bij het maken van keuzes.

Het college noemt daarbij de voedselbank als voorbeeld van organisaties die hierbij kunnen helpen. Dat geeft aan dat het college de ernst en omvang van de dreigende energie-armoede volstrekt onderschat. In Peel en Maas hebben veel mensen een eigen woning. Daar hebben ze geld voor geleend, waarover ze rente en aflossing moeten betalen. Veel woningeigenaren houden daarnaast geen geld over om hun woning te isoleren en bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen.

Het college sluit de ogen voor dit probleem door de aanpak ervan grotendeels op het bord te leggen van de rijksoverheid. Het college stelt voor dat de gemeente zich beperkt tot bewustwording voor een totaalbedrag van €35.000 euro. Dat is nog geen € 2 per woning. Daar zijn veel mensen met een eigen huis en een normale beurs onvoldoende mee geholpen. Er zijn, ook lokaal, meer en betere regelingen nodig voor een rechtvaardige warmtetransitie.

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *