Energietoeslag minima laat op zich wachten. College doe iets!

Twee maanden geleden kondigde het kabinet aan dat minima een extra toeslag krijgen voor gestegen energiekosten. Dat moet via de gemeenten geregeld worden. Die regeling is er nog steeds niet. Mensen komen in de knel. Daarom een oproep aan het college: Doe iets! Verzin een oplossing!

Het kabinet heeft besloten om minima een extra vergoeding te geven van circa 200 euro. Dat besluit is al 10 weken geleden genomen en nog steeds is niet duidelijk hoe dit geregeld gaat worden. Het enige dat duidelijk is, is dat het via de gemeenten gaat lopen. Die krijgen daar extra geld voor: 200 miljoen voor alle gemeenten samen. Tot nu toe wordt enkel geroepen dat de regeling snel komt, maar dat de wet hiervoor aangepast moet worden. Dus dat kan nog wel even duren.

Intussen komen steeds meer minima in de knel. Om te voorkomen dat mensen eronderdoor gaan, in de schulden raken en ziek worden van de geldzorgen, moet er per direct iets gebeuren. Eind vorig jaar heeft PvdA/GroenLinks hierover al vragen gesteld aan het college. We zijn redelijk tevreden met de antwoorden die het college heeft gegeven. Daaruit blijkt dat het college het probleem onderkent en van goede wil is, maar afwacht tot het ministerie met instructies komt. Dat duurt echter te lang.

Wachten kan niet meer en hoeft ook niet. De extra energietoeslag voor de minima moet volgens het kabinet uitgevoerd worden via de bijzondere bijstand. En daar gaat het college over. Een groot deel van de mensen die voor deze toeslag in aanmerking komen is bekend bij het college. Laat die mensen langskomen met de oude en de nieuwe energienota en geef dan een robuuste tegemoetkoming die mensen uit de problemen houdt; geeft dat aan de mensen zelf of direct aan de energieleverancier.

Het kan! Doe het!

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *