Energietransitie vraagt om collectieve aanpak

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we zo snel mogelijk van het gas af. De enorme stijging van de prijs van het gas maakt het niet-gebruik ervan nog urgenter en dwingerder. Dat lukt alleen als het collectief wordt aangepakt door de gemeenschappen. Die moeten daartoe in staat worden gesteld door de landelijke en lokale overheden.

Onlangs heeft de landelijke overheid een subsidie van 4 miljoen euro toegekend aan de gemeente voor het project WarmteKoude Panningen. Dit project is een initiatief van de lokale energiecoöperatie Peel Energie en de ontwikkelaar van warmteprojecten GroeneWarmte. De subsidie is onder meer bedoeld om woningen en bedrijven in het centrum van Panningen te isoleren en tochtvrij te maken. Dit project is een voorbeeld van een collectieve aanpak van de energietransitie.

De gemeente beperkt die collectieve aanpak tot het centrum van Panningen. Voor de rest van Peel en Maas wordt vastgehouden aan het toejuichen en deels stimuleren van de individuele aanpak: iedere inwoner moet voor haar of zijn eigen huishouden zorgen voor energiebesparing en zelf stappen zetten om van het gas af te komen. Volgens PvdA/GroenLinks gaat dat niet werken. Ook in dorpen en buurten waar de woningen verder uit elkaar liggen, moet gezocht worden naar een collectieve aanpak van de energietransitie. Veel mensen in onze gemeente hebben eenvoudigweg niet het geld om de overstap naar het gasloos verwarmen van het huis te financieren.

Ook niet nu de terugverdientijd korter is vanwege de hoge energieprijzen. Wij hebben er al eerder op aangedrongen dat huishoudens met een kleine portemonnee de meerkosten vanwege de gestegen gasprijzen vergoed krijgen. Dat moet op korte termijn gebeuren.

Tegelijk moeten niet alleen voor Panningen, maar ook voor de andere kernen plannen worden gemaakt om gezamenlijk ervoor te zorgen dat we met z’n allen de overstap kunnen maken naar een gasloze samenleving. De tijd dringt!

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *