Expeditie ‘Beter Anders’

Markeringen, 1,5-meter-afstand-stickers, looproutes, desinfectiepalen, preventieschermen, afstandgesprekken, een rij wachtenden voor winkels die open zijn, cafés die dicht zijn …. Wij zitten in een ernstige gezondheidscrisis vanwege het coronavirus. Veel bedrijven en instellingen zitten op slot. Dat veroorzaakt een diepe economische crisis. Het kabinet neemt noodmaatregelen om de ergste pijn te verzachten. Maar door beperkende maatregelen worden de economische gevolgen steeds nijpender.

Mensen zoeken mogelijkheden om het economisch leven toch weer op gang te brengen, zonder gezondheidsrisico’s uit het oog te verliezen. Tegelijk groeit het besef dat deze situatie nog lang kan duren en dat het ergste mogelijk nog moet komen. Bij al deze ellende moeten we rekening houden met nog twee andere crises: de milieucrisis (het klimaat) en de sociale crisis (de groeiende kloof tussen rijk en arm). Die crises hangen met elkaar samen en moeten in samenhang worden aangepakt. Dat vergt nationaal en internationaal een verandering van denken en doen. Maar ook lokaal kunnen we veel zaken beter anders doen.

Hoe kunnen we hier in Peel en Maas dat beter anders invullen? Zijn we daar nu al, noodgedwongen, mee bezig? Wat kunnen we van de huidige creatieve oplossingen behouden om ook hier in de eigen gemeente en in de eigen gemeenschappen bijdragen te leveren aan het vinden van duurzame antwoorden op de economische crisis, de milieucrisis en de sociale crisis? Geen fantasiesuggesties over kerncentrales, maar concrete nieuwe aanpakken die haalbaar, betaalbaar en duurzaam zijn.

Samen zoeken naar nieuw denken en doen, praktisch en lokaal … dat is wat wij bedoelen met de expeditie Beter Anders. Wat kunnen we beter anders doen en hoe kunnen we het beter krijgen door een aantal zaken anders te doen? Beter wil zeggen: gezonder, duurzamer, eerlijker, socialer.

De PvdA/GroenLinks gaat op zoektocht naar Beter Anders. Wilt u meedoen? U bent van harte welkom.

Annigje Primowees, Frits Berden en Raf Janssen, raadsleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *