Gebouw oude meisjesschool Helden behouden

De fractie PvdA/GroenLinks is voor het behoud van het gebouw van de voormalige meisjesschool aan de Kloosterstraat te Helden. Wat ons betreft hoeft dat echter niet door in dat gebouw een nieuwe school te vestigen. Dat is het voorstel van het college. Wij vinden dat niet verstandig.

In Helden zijn naar verwachting de komende jaren ongeveer 400 kinderen die naar de basisschool gaan. Wij zijn van mening dat voor deze 400 leerlingen beter één geheel nieuwe school gebouwd kan worden. De school aan de Van Knippenbergstraat (de Liaan) die momenteel bezocht wordt door 269 leerlingen, moet over enkele jaren ingrijpend gerenoveerd worden. Haal die renovatie naar voren en zet daar één mooi nieuw schoolgebouw neer.

Als dat gebouw flexibel wordt ingericht, kunnen daar makkelijk twee onderwijsconcepten gerealiseerd worden. Dan krijg je daar als het ware twee scholen onder één dak. Op het perceel van De Liaan is ruimte genoeg voor dat ene nieuwe gebouw. Dat ligt dicht bij de nieuwe wijk Schrames waar veel jonge gezinnen wonen.

Zes jaar geleden is als beleid ingezet op twee afzonderlijke schoolgebouwen in Helden. Dat klopt. Maar dat is een idee van zes jaar geleden. Om daar nu tegen beter weten aan vast te houden, lijkt ons niet verstandig.

PvdA/GroenLinks wil het markante gebouw aan de Kloosterstraat behouden. Dat kan ook op een andere manier. Het pand is gelegen nabij het gemeenschapshuis en het historisch museum. Een centrum voor natuureducatie en natuuronderzoek voor jong en oud, zou daar prima bij passen. Op die manier zou het historische pand prima passen bij de omgeving, zowel ruimtelijk (bij natuurgebieden, camping de Heldense Bossen, gemeenschapshuis/museum) als voor wat betreft de huidige (ruimtelijke) functie en gebruik van dit gebied. Op deze wijze zou ook het IVN haar educatieve functie in dit pand kunnen blijven uitoefenen.

Annigje Primowees, Frits Berben en Raf Janssen,
raadsleden PvdA/GroenLinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *