Geen huizen slopen voor overbodige wegomlegging

De plek waar vroeger het postkantoor in Panningen lag, moet worden herontwikkeld. Het college grijpt dit aan om te onderzoeken hoe het centrum van Panningen nog groter en fraaier gemaakt kan worden. Daar moet een aantal huizen voor worden afgebroken. Maar steeds meer en steeds groter is niet altijd beter.

In het collegevoorstel voor de herontwikkeling van de postkantoorplek ligt het accent niet op deze plek, maar op het vergroten en verfraaien van het winkelcentrum. De auto’s moeten worden geweerd. Daarvoor moet een nieuwe weg worden aangelegd waarvoor 4 of 7 prima woningen moeten worden afgebroken. Tien jaar geleden is dat ook al voorgesteld aan de raad en toen resoluut afgewezen.

CDA, VVD en PvdA/GroenLinks vonden het toen niet noodzakelijk en veel te duur. Dat is nu nog veel meer het geval. De noodzaak om het centrum uit te breiden is er niet, gezien de oplopende leegstand. Probeer de winkels die er zijn, gevuld te krijgen en te houden. En bij nog meer terrasjes, pizzeria’s of ijssalons wordt de spoeling voor iedereen te dun.

Meer nog dan 10 jaar geleden is het afbreken van woningen voor een overbodige wegomlegging niet alleen veel te duur, maar ook onbegrijpelijk gezien het huidige gebrek aan woningen.

PvdA/GroenLinks vindt dat er betaalbare woningen, liefst huurwoningen, gebouwd moeten worden op de postkantoorlocatie. Daar moet het hoofdaccent van het onderzoek op liggen. Auto’s kunnen ook uit het centrum geweerd worden zonder daarvoor woningen te slopen. Maak het doorsteekverkeer van de Patersstraat via de Raadhuisstraat naar de Beekstraat onmogelijk. Dan creëer je al veel rust rond het Raadhuisplein.

En doorgaans zijn er parkeerplekken genoeg in Panningen, zeker als je iets meer dan 50 meter wilt lopen naar winkels of cafés. Kortom, het centrum van Panningen is nu al groot genoeg. Houden zo!

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *