Gemeente moet zelf betaalbare woningen bouwen

PvdA/GroenLinks blijft hameren op de noodzaak om betaalbare woningen te bouwen. Mensen met een kleine portemonnee hebben ook het recht om fatsoenlijk te wonen.

We hebben al verschillende malen erop aangedrongen dat de gemeente zelf woningen gaat bouwen. Iedere keer krijgen we dan van de VVD-fractie te horen dat woningbouw geen taak is voor de overheid en dat woningbouw moet worden overgelaten aan de markt.

De fracties van CDA en Lokaal Peel en Maas voelen zich niet geroepen om hun kleinste coalitie-kompaan te corrigeren; ze zwijgen, hier en ook in veel te veel andere situaties. Zo heeft de kleinste jongen de grootste broek aan. De laatste 40 jaar laat Nederland en Peel en Maas al veel te veel zaken over aan de markt.

Iedereen kan intussen zien wat dat ons gebracht heeft: grote inkomensongelijkheid, schrijnende gaten in collectieve voorzieningen, een leeggeroofde natuur en een uit het lood geslagen woningmarkt. Er zijn geen betaalbare koopwoningen te krijgen en betaalbare huurwoningen zijn nog schaarser.

In enkele dorpscentra heeft de gemeente grond in eigendom. Op die plekken zou de gemeente zelf betaalbare huurwoningen kunnen bouwen, voor jong en oud. Wij vinden dat de gemeente daar gemeenschapsgeld in mag en zelfs moet investeren. Dat is veel makkelijker te rechtvaardigen dan alle geld dat we als gemeente investeren om auto’s dicht bij winkels te laten ‘wonen’. Dat vinden wij een kromme situatie: wel geld voor het stallen van auto’s en geen geld voor het fatsoenlijk en betaalbaar laten wonen van mensen.

Een goed voorbeeld is het terrein van het voormalige postkantoor in Panningen. Een prachtplek voor de bouw van appartementen voor jongeren die nu nergens passende huisvesting kunnen vinden en voor ouderen die dicht bij het centrum willen wonen en mogelijk een grotere huurwoning daarmee kunnen vrijmaken voor een gezin met een aantal kinderen.

Annigje Primowees, Frits Berben en Raf Janssen,
Raadsleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *