Gemeente treuzelt met energiecompensatie voor kleine beurs

PvdA/GroenLinks heeft al twee keer voorgesteld dat de gemeente meer huishoudens recht geeft op de energiecompensatie van 1300 euro. De andere fracties en het college hebben dat telkens afgewezen. Na veel te lang treuzelen komt het college nu met een voorstel om toch voor meer huishoudens met een kleine beurs iets extra’s te doen. Maar wat?

Het Rijk geeft geld aan gemeenten om huishoudens met een kleine beurs een energiecompensatie van 1300 euro te geven over 2022 en over 2023. Het geld dat gemeenten hiervoor krijgen is gebaseerd op het aantal huishouden met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Gemeenten mogen die grens echter verhogen. PvdA/GroenLinks heeft meteen voorgesteld de grens op te trekken tot 130%. VVD, Lokalen, CDA en D’66 stemden tegen op advies van het college. Onbegrijpelijk.

Veel huishoudens die iets meer inkomen hebben dan 120% kunnen de energiekosten ook niet betalen. Intussen hebben veel gemeenten die 120%-grens wel opgetrokken. Venlo en Horst trekken de grens zelfs op tot 150%. Het college van Peel en Maas reserveert in de begroting van 2023 nu 500.000 euro om huishoudens die financieel in de knel komen, tegemoet te komen. Welke huishoudens een beroep kunnen doen op deze extra hulp, en hoe groot het hulpbedrag wordt, blijft voorlopig ongewis. B&W weet het nog niet en blijft treuzelen, terwijl mensen in de problemen zitten. Wat ons betreft is het eenvoudig: trek de norm van 120% voor het recht op 1300 euro compensatie op naar 150%.

Voor 2022 zodat mensen met een kleine beurs ook kerst en nieuwjaar kunnen vieren! En geef de compensatie ook voor 2023. Dat kost de gemeente meer dan de 5 ton die voor 2023 gereserveerd wordt. Dat kan de gemeente best hebben, want de kas is goed gevuld en veel medeburgers hebben deze hulp heel hard nodig. Dus doen. Nu!

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *