Helaas geen stap extra voor minima in Peel en Maas

Veel gemeenten zetten een stapje extra bij de uitvoering van de energietoeslag aan minima. PvdA/GroenLinks heeft voorgesteld dat ook in Peel en Maas te doen. Maar het college en de rest van de gemeenteraad willen geen cent eigen geld uitgeven ter bestrijding van energie-armoede.

De energieprijzen rijzen de pan uit. Veel huishoudens met een kleine portemonnee komen daardoor in de problemen. Het Rijk geeft gemeenten geld voor een energietoeslag voor minima. Daarbij is uitgegaan van een inkomensgrens van 120% van het minimum en een toeslag van 800 euro. Tot deze inkomensgrens vergoedt het Rijk alle kosten. Het Rijk zegt daarbij dat een gemeente best een stap extra mag zetten. De kosten daarvan moet ze wel van haar eigen geld betalen, als het toegezegde geld van het Rijk onvoldoende is. Venray geeft inkomens tussen 120 en 130% een toeslag van 400 euro. Zwolle geeft alle inkomens tot 130% een toeslag van 800 euro.

PvdA/GroenLinks stelde voor om in Peel en Maas alle inkomens tot 130% de energietoeslag van 800 euro te geven. Lokaal P&M die zo goed naar bewoners wil luisteren, was tegen. Het CDA dat weer sociaal wil worden, was tegen. De VVD was tegen, maar dat was geen verrassing. Ook nieuwkomer D’66 die vernieuwend en progressief wil zijn, was tegen.

De meerderheid van de gemeenteraad wil geen cent eigen geld uittrekken om huishoudens met een kleine beurs tegemoet te komen. Wat het Rijk betaalt geeft men netjes door, maar voor de rest mogen de eigen inwoners het zelf uitzoeken. En dat terwijl de gemeente flinke reserves heeft voor slechte tijden. Die slechte tijden zijn er nu, vinden wij.

Verder stelden wij ook nog voor de zone-prijs van het WMO-vervoer niet te verhogen. Lokaal P&M en CDA stemden daar ook tegen.

Dat belooft weinig goeds voor komende jaren.

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

 

Foto: Kop artikel De Limburger

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.