Hoogste tijd om samen wakker te worden

Ieder jaar voor de zomer presenteert het college de kadernota met de grote lijnen voor de begroting van komend jaar. Dit jaar was het opstellen van de kadernota lastig, omdat er veel onzekerheden zijn vanwege de coronacrisis. Maar één voornemen klonk heel duidelijk door in de kadernota: we moeten het samen doen, samen, samen, samen … Wat we precies samen moeten doen werd niet duidelijk omschreven.

Werden nieuwe kaderstellingen bepleit om de vragen van onze tijd aan te pakken? Nee. Het samen-samen-samen-lied lijkt een oproep aan raad en samenleving om amen-amen-amen te knikken en in slaap te vallen. Juist nu, midden in de coronacrisis, is het hoogste tijd om wakker te worden, om aan te geven dat we niet ‘gewoon’ terug kunnen naar ‘normaal’ en dat we nieuwe kaders moeten stellen voor de toekomst van onze leefomgeving.

PvdA/GroenLinks probeert dat te doen met concrete voorstellen. Andere fracties roepen dan vaak: ‘daar gaan wij niet over’. Alsof wij er niet zijn om onze leefomgeving, lucht, water en bodem, gezond te houden. Alsof wij er niet zijn, om op te komen voor jongeren die als ZZP-ers en flexwerkers geen inkomenszekerheid hebben, geen huis kunnen vinden, geen gezin kunnen stichten. Alsof wij er niet zijn voor ouderen die een betaalbare woning zoeken dicht bij voorzieningen. Alsof wij er niet zijn om samen met burgers te zoeken naar betaalbare manieren om de energietransitie te laten plaatsvinden. Alsof wij er niet zijn om antwoorden te vinden op de klimaatverandering. Hoogste tijd dat we wakker worden in plaats van ons in slaap te laten sussen door nietszeggende zinnen als: samen voor ruimte, samen vitaal, samen voor samen en intussen alles maar bij het oude laten.

Voor behoud van toekomst is het nodig dat we zaken nu anders aanpakken. Inderdaad liefst samen!

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen, raadsleden PvdA/GroenLinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *