Hulp aan slachtoffers aardbevingen in Turkije en Syrië

Een deel van Turkije en Syrië is getroffen door zware aardbevingen. Mogelijk meer dan 50.000 doden, heel veel gewonden en miljoenen mensen zonder woningen en voorzieningen. PvdA/GroenLinks, D’66 en CDA willen hulp bieden vanuit de gemeenteraad. Lokaal en VVD weigeren hiervoor bij elkaar te komen. Onbegrijpelijk!

Onlangs vonden in het grensgebied tussen Turkije en Syrië twee aardbevingen plaats. De zwaarste had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Het getroffen gebied is dichtbevolkt en heeft een oppervlakte van meer dan tweemaal Nederland. Overal in elkaar gezakte flats, ingestorte woningen, kapotte wegen, geen water, geen elektriciteit, geen voedsel, geen voorzieningen en mensen die wanhopig zoeken naar vermiste familieleden, buren en vrienden, die waarschijnlijk levend begraven liggen onder het puin. Onbeschrijfelijke ellende, chaos en verdriet. Daar is dringend hulp nodig. Nu meteen.

Gelukkig wordt die hulp ook gegeven, wereldwijd, door burgers, door maatschappelijke organisaties, door regeringen, door provincies en ook door veel gemeenten. PvdA/GroenLinks, D’66 en CDA hebben meteen het initiatief genomen en de fracties verzocht om deze week in een extra raadsvergadering bij elkaar te komen om te besluiten dat Peel en Maas, net als veel andere gemeenten, 1 euro per inwoner beschikbaar stelt voor hulp aan de slachtoffers van deze aardbevingen. VVD en Lokaal, die samen een raadsmeerderheid vormen, vinden dat niet nodig en verwijzen naar de volgende raadsvergadering. Die is echter pas op 21 maart. Natuurlijk is op langere termijn ook geld nodig voor herstel en opbouw. Maar in onze ogen is het een menselijke plicht om op dit moment als gemeente duidelijk blijk te geven van ons aller solidariteit met de slachtoffers in Turkije en Syrië.

Wij kunnen niet begrijpen dat de raadsleden van Lokaal en VVD hier niet even voor bij elkaar willen komen. Daarmee maken ze het onmogelijk om als raad een besluit te nemen.

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Eén reactie op “Hulp aan slachtoffers aardbevingen in Turkije en Syrië”

  1. […] Hulp aan slachtoffers aardbevingen in Turkije en Syrië […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *