Iets vaststellen of ergens kennis van nemen?

Het College heeft de raad voorgesteld het integraal huisvestingsplan voor scholen vast te stellen, samen met een kalender in welk jaar welk plan wordt uitgevoerd. En dat voor de periode 2021-2036. PvdA/GroenLinks vindt het niet verstandig dat de raad zich vastlegt voor zo’n lange periode. Daarom zijn wij van mening dat de raad beide documenten niet moet vaststellen, maar het beter kan laten bij het besluit er kennis van te nemen.

De raad houdt dan de handen vrij om op basis van goede, dan geldende, inhoudelijke argumenten, de kredieten beschikbaar te stellen die nodig zijn om verbouw of nieuwbouw van schoolgebouwen mogelijk te maken.

Als een meerderheid van de raad die inhoudelijke discussie niet wenst te voeren, kan men zich daar minder makkelijk aan onttrekken door te roepen dat de raad zelf die plannen toen en toen immers heeft vastgesteld. Dat gebeurde onlangs ook bij het collegevoorstel om 3,5 miljoen beschikbaar te stellen om de vroegere Odaschool in Helden te verbouwen en weer als school te gaan gebruiken.

PvdA/GroenLinks wilde een discussie of het niet beter zou zijn voor de gemeenschap van Helden en voor de portemonnee van de gemeente om voor alle kinderen van Helden één nieuwe school te bouwen in plaats van aan de rand van het dorp een oud schoolgebouw te gaan hernieuwen. De rest van de raad wilde deze discussie niet voeren met als hoofdargument dat de vernieuwbouw van de Odaschool immers vastgelegd was in het jaren geleden vastgestelde huisvestingsplan.

Op die manier wordt de inhoudelijke discussie in de raad bemoeilijkt en dat is niet goed voor een gezonde democratie. De belofte dat de nieuwe plannen voor 2021-2036 tussentijds bijgesteld kunnen worden, doet niets af aan onze mening dat de raad het in dit geval beter kan laten bij het kennis nemen van de collegeplannen.

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *