Lage inkomens hebben energietoeslag nodig

Steeds meer huishoudens komen in de problemen vanwege de sterk gestegen energiekosten. Veel gemeenten onderkennen dat. Ze verruimen daarom de norm voor het recht op energietoeslag naar 130%. Hoogste tijd dat Peel en Maas dat ook doet.

Amstelveen, Apeldoorn, Baarn, Den Haag, Drechtsteden, Ede, Harlingen, Hattem, Heemstede, Hilversum, Leusden, Lochem, Middelburg, Nijmegen, Ommen, Putten, Rijswijk, Steenwijk, Wageningen, Zutphen, Zwolle. Allemaal gemeenten die de energietoeslag van 800 euro toekennen aan alle huishoudens die een inkomen hebben tot 130% van het sociaal minimum. De gemeenten krijgen hiervoor een tegemoetkoming van het Rijk.

Mogelijk is dat te weinig bij de norm van 130%, maar de nood van de inwoners is dermate groot dat deze gemeenten de eventuele meerkosten betalen uit de eigen begroting. PvdA/GroenLinks vindt dat dit ook moet gebeuren in onze gemeente. Peel en Maas heeft daar geld genoeg voor: van het Rijk ontvangen we 1,1 miljoen voor de energietoeslag; het positief resultaat van het jaar 2021 bedraag 859.000 euro; in 2023 kan 2,5 miljoen toegevoegd worden aan de reserves. Aan een boom zo vol geladen kan best 5 of 6 ton gemist worden om de norm voor de energietoeslag op te trekken van de huidige 120% naar 130%.

CDA en D66 hebben in een onlangs gehouden commissievergadering ook hun zorgen geuit over het toenemend aantal huishoudens dat in de problemen komt vanwege de exorbitant gestegen energieprijzen, zeker nu de prijzen voor heel veel andere producten ook nog flink toenemen. Beide partijen – net als overigens Lokaal P&M en VVD – hebben tegen een eerder voorstel van ons gestemd om de norm op te trekken naar 130%.

We dienen dit voorstel opnieuw in, nu met een extra dekking uit het resultaat van de jaarrekening 2021. We hopen dat de andere fracties inmiddels beseffen dat ook in Peel en Maas veel huishoudens de energietoeslag dringend nodig hebben.

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *