Maasbree krijgt de lift in het MFA volledig vergoed

Hoe Lokaal en CDA van Saulus Paulus werden.

Iedereen die het gebouw van het MFA in Maasbree een beetje kent, weet dat daar een heel steile trap is en een belabberde liftvoorziening. Daardoor is het voor veel mensen in Maasbree moeilijk om deel te nemen aan activiteiten die in de benedenruimten georganiseerd worden. En voor sommige mensen zijn die benedenzalen helemaal niet te bereiken. Dat geldt zeker voor mensen die in een rolstoel zitten, want een beetje robuuste rolstoel past gewoon niet in de lift.

Die liftvoorziening stamt nog uit het voormalige gemeentehuis van Maasbree. Veel mensen maakten toen al liever geen gebruik van die lift, omdat ze er niet in konden of omdat ze bang waren de volgende verdieping niet te halen.

Bij de bouw van het MFA had die lift vervangen moeten worden door een fatsoenlijke voorziening. Dat kon toen niet, omdat zwaar bezuinigd moest worden. De gemeente had namelijk een bovengrens gesteld aan de subsidie. Achteraf gezien had de gemeente toen wat coulanter moeten zijn. Dat is toen niet gebeurd. En nu moet er voor veel geld – 220.000 euro – een fatsoenlijke lift gebouwd worden. Dat punt stond op 27 juni 2024 op de agenda van de raadsvergadering.

Het college stelde de gemeenteraad voor om het MFA voor de nieuwe lift een subsidie te geven van maximaal € 110.000,– . Dat is de helft van de geraamde kosten. De fractie PvdA/GroenLinks was meteen van mening dat de gemeente de liftvoorziening helemaal moest betalen. We hebben een amendement van die strekking ingediend. Dat amendement werd mede onderschreven door de facties van VVD en D’66.

De fracties van CDA en Lokaal Peel en Maas vroegen een schorsing aan om intern over het voorstel van gedachten te wisselen. Na de schorsing kwam van beide fracties de mededeling dat ze het voorstel niet zouden steunen. Volgens CDA en Lokaal had het MFA slechts recht op een subsidie voor de helft van de totale kosten. Ze gaven wel toe dat de regels voor het verstrekken van subsidies voor dergelijke kosten erg onduidelijk waren en dat die regels hoognodig nog eens tegen het licht gehouden moesten worden. Maar daar wilden ze niet op vooruit lopen en dus zeiden beide fracties ons voorstel te willen afwijzen. De fracties van D’66 en de VVD en ook wij waren daar zeer verbaasd over.

Op indringende wijze werd de aangekondigde nee-stemmers voorgehouden dat het een plicht van de overheid was om openbare gebouwen als het MFA goed toegankelijk te maken voor alle inwoners, ook voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Dat is een verplichting op basis van het eigen inclusie-beleid waar enkele weken geleden nog een gezamenlijke lofzang op gehouden was.

Dus…. Die inbreng bracht de fracties van CDA en Lokaal aan het twijfelen. Ze vroegen weer een schorsing aan. Bij terugkeer in de raadsvergadering deelden beide fracties mee dat ze nu van tegenstander veranderd waren in een voorstander van het voorstel om de lift helemaal te vergoeden. Onze argumenten hadden een heilzame uitwerking gehad op Lokaal en CDA: Saulus was Paulus geworden. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar donderdag 27 juni is in de gemeenteraad van Peel en Maas besloten dat het MFA in Maasbree de liftvoorziening voor 100% vergoed krijgt.

Eind goed, al goed!

Fractie PvdA/GroenLinks

Eén reactie op “Maasbree krijgt de lift in het MFA volledig vergoed”

  1. Ita Wijnen-Jeucken schreef:

    Fantastisch. Goed werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *