Hoewel het college het voorstel van PvdA/GroenLinks daartoe eerst niet wilde steunen, is de gemeente toch begonnen met het uitkeren van een energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen. De inkomensgrens die daarbij wordt gehanteerd vinden wij echter te laag.
Mensen merken het dagelijks: alles wordt duurder. Behalve dat de dagelijkse boodschappen veel duurder zijn, kost het verwarmen van de woning vaak dubbel zoveel als voorheen. Veel huishoudens komen daardoor in financiële moeilijkheden. Het kabinet heeft besloten dat gemeenten aan huishoudens met een minimuminkomen een energietoeslag kunnen geven. Daar krijgen de gemeenten extra geld voor. Naar onze berekening krijgt Peel en Maas meer dan 1 miljoen euro extra. Het college heeft besloten aan huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum een toeslag toe te kennen van 800 euro.
PvdA/GroenLinks vindt die inkomensgrens te laag. Wij stellen de nieuwe gemeenteraad voor die grens te verhogen naar 130%. Het rijk noemt 120%, maar vindt goed dat gemeenten die grens hoger stellen. Minstens 130% is nodig om te voorkòmen dat in onze gemeente een heleboel huishoudens verstrikt raken in de schulden. Zoveel mogelijk mensen moeten gevrijwaard blijven van de problemen die daardoor ontstaan. Het college heeft herhaaldelijk verteld dat we geld genoeg hebben als gemeente. En zo lang we nog 50.000 euro kunnen uitgeven aan een onderzoek naar een waandenkbeeld van een ondergrondse parkeergarage onder het Raadhuisplein in Panningen, kunnen we huishoudens met een laag inkomen niet in de kou laten staan.
Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas
[…] Meer huishoudens hebben energietoeslag nodig […]