Neem de tijd! In en na de vakantie

De coronacrisis dwingt ons na te denken over hoe we leven en werken. Dat geldt ook voor het vakantie vieren. Veel mensen denken dat ze voor vakantie ver weg moeten, maar de vraag is of het hectisch gedoe op vliegvelden of autowegen zo rustgevend is.

Vanwege het coronavirus hebben veel mensen de keuze gemaakt om dit jaar dicht bij huis vakantie te vieren. Lange reizen kunnen achterwege blijven. Er blijft meer tijd over om uit te rusten en na te denken over de vraag waarom we buiten vakantietijd zo weinig tijd hebben en zo gehaast (moeten) zijn. Ook de klimaatcrisis dwingt ons ten aanzien van veel zaken anders te gaan denken en anders te gaan doen. Wereldwijd, landelijk en ook lokaal.

Beter anders is daarom de slogan die PvdA/GroenLinks hanteert voor de komende jaren. We kunnen beter anders gaan denken en doen en daardoor krijgen we het ook beter. Dat geldt ook ten aanzien van tijd. We leven in een samenleving zonder tijd. Alles gaat tegenwoordig sneller dan vroeger.

We besparen tijd bij het werk, bij het vervoer, bij het doen van inkopen, bij huishoudelijke arbeid, bij het eten (fast food). We winnen enorme hoeveelheden tijd, maar hebben minder tijd dan ooit tevoren. We hebben een permanent gevoel van gejaagdheid. We zijn besmet met haast. We zijn tijdpiraten geworden. We ontstelen tijd aan het natuurlijke ritme waaraan de mens behoefte heeft.

De goederenstroom in onze economie gaat steeds sneller. Dat kan de natuur ook niet bijbenen. Het wordt hoog tijd dat we van tijdpiraten veranderen in tijdpioniers, dat wil zeggen in mensen die een alternatief zoeken voor een maatschappij zonder tijd. Neem de tijd om daarover na te denken in de vakantie.

Wij wensen u een goede en vooral rustige en ontspannen vakantie toe!

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen, raadsleden PvdA/Groenlinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *