Niet alleen voor de natuur…

Vinden we het met zijn allen eigenlijk normaal, dat de winst voor de een, gezondheidsschade oplevert voor andere mensen? Die vraag houdt onze fractie al een hele tijd bezig. Het wordt door grootschalig wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker, dat de uitstoot van IV-bedrijven en de daarmee verbonden mestproblematiek, voor mensen in de hele regio de kans op longschade vergroot.

Wist u bijvoorbeeld, dat er jaarlijks meer mensen sterven aan de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit dan aan ongelukken in het verkeer? En dat fijnstof een fikse bijdrage levert aan aandoeningen als bronchitis en astma? Het verkeer en de industrie dragen daar aan bij, maar -zeker in onze regio- zijn de IV-bedrijven kampioen uitstoters, met of zonder luchtwassers.

Op dit moment heerst overal in het land vogelgriep. Tot nu toe zijn dit jaar al 4,9 miljoen kippen vergast. Je zou denken dat we door Corona, ook een virus dat van dier op mens is gesprongen, wijzer zijn geworden. Maar nee: het is wachten tot het vogelgriepvirus op de mens overspringt. De eerste gevallen zijn al gesignaleerd.

De effecten van het gebruik van landbouwgif, zoals glyfosaat, lijkt eveneens schade op te leveren. Niet alleen voor de boer zelf, die er de ziekte van Parkinson van kan krijgen, maar ook voor anderen. In de bollenstreek werden pesticiden aangetroffen in de luiers van baby’s; je hoeft geen geleerde te zijn om hierover bezorgd te raken. Wat doen die stoffen op de langere termijn? Toch willen we glyfosaat, zelfs op eigen gemeentegrond, niet verbieden. Vreemd, toch?

Zo modderen we door. Sterker nog; we krijgen er in Egchel weer een enorme varkensstal bij. Juridisch zal het allemaal wel mogen, maar een kind kan bedenken dat dit in ethisch opzicht aan alle kanten rammelt. Het zou mooi zijn, als het college een keuze zou durven maken: de winst voor de een, mag niet langer de gezondheid van anderen schaden.

Fractie PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *