Oproep tot solidariteit


Vorige week stond in NRC een paginagrote oproep aan het kabinet om solidariteit te tonen met kinderen op de vlucht. In overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland zitten 2500 kinderen vast, alleen, zonder familie, zonder voorzieningen. Nederland neem een aantal (500) van deze kinderen op, volg het voorbeeld van andere landen in Europa, waaronder België en Duitsland. Dat was de oproep. Ondertekend door een groot aantal bekende Nederlanders, zoals Ed Nijpels (VVD), Jan Terlouw (D’66), Herman Wijffels en Bert de Vries (CDA), Job Cohen en Jan Pronk (PvdA), door artsen, professoren en directeuren van maatschappelijke organisaties, door veel kerkgenootschappen en 43 gemeenten.

De burgemeester van Groningen (VVD) noemt de opvang van deze kinderen een kwestie van beschaving. In de huidige tijd van coronacrisis groeit het besef dat mensen elkaar moeten helpen in noodsituaties. Solidariteit met ondernemers, zzp’ers, werknemers en allen die getroffen worden door de coronacrisis. Die solidariteit brengen we met z’n allen op. Daarbij mogen geen groepen vergeten worden. Dat geldt in Peel en Maas, dat geldt in Nederland, dat geldt ook in Europa en nogmaals: daarbij mogen zeker de zwakste groepen niet vergeten worden. Tot die allerzwaksten horen de alleenstaande vluchtelingenkinderen in de Griekse opvangkampen.

Begin maart heeft PvdA/GroenLinks een motie ingediend om het kabinet te laten weten dat Peel en Maas bereid is mee te doen met de solidaire opvang van vluchtelingenkinderen. Die motie haalde het niet. De VVD was tegen, bij Lokaal Peel en Maas waren 5 van de 8 voor en van de 10 CDA-raadsleden waren er 8 tegen en 2 voor. Hulde voor die 2, maar van het CDA hadden we meer compassie verwacht. Wat betreft solidariteit maakt Nederland geen goede beurt in Europa. En qua solidariteit maakt de hele VVD en het merendeel van het CDA in onze gemeente een slechte beurt. Jammer!

Annigje Primowees, Frits Berben en Raf Janssen
Raadsleden PvdA/GroenLinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *