Over boeren en burgers

Ze zijn er weer, de gele weiden. Elk jaar opnieuw kleuren de groene velden oranje-geel door glyfosaat. U weet wel, dat landbouwgif dat Parkinson bij boeren en burgers kan veroorzaken. De relatie tussen pesticiden en de ziekte van Alzheimer wordt nu trouwens ook al onderzocht.

Het fijnstof, Co2 en stikstof vliegen nog vrijwel ongehinderd door de lucht, met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid (en de natuur). Het RIVM waarschuwt ons daarvoor keer op keer en dat het klimaat sterker opwarmt door toedoen van de mens, werd de afgelopen week ook nog eens duidelijk: die 1,5 graad opwarming gaan we al niet meer halen.

In onze provincie neemt de BBB nu het voortouw om een coalitie te smeden. De grote vraag is met wie: gaat het over rechts, CDA, VVD, PVV, of durft de BBB te kiezen voor de groenere, sociale partijen? Dat de BBB het opneemt voor de boeren, dat weten we nu wel, maar neemt de BBB het ook op voor de burgers? Voor gewone mensen in de kernen, die die lucht inademen, die steeds meer moeten betalen voor schoon drinkwater, die geen woning kunnen vinden? Gaat de BBB wat doen aan het gebruik van pesticiden, overdaad aan (kunst)mest, de water- en grondkwaliteit, de vervuilde lucht?
Gaat de BBB echt iets doen voor de burgers, of mogen de burgers die tot nu toe via de belastingen de boeren gesubsidieerd hebben, nu alleen meebetalen aan de peperdure uitkoop van boeren? We gaan het zien. Laten we hopen dat in de provincie inderdaad het GEZONDE verstand zegeviert en de Limburgse BBB kiest voor de duurzame weg, die leidt naar schoon water, schone lucht, rijke bodem en zeker: ook voor een gezond en natuurvriendelijk landbouwbeleid met meer boeren en minder dieren. Dat is goed voor boeren én burgers. En o ja, en voor die duizenden opgehokte dieren natuurlijk ook.

Fractie PvdA/GroenLinks

Eén reactie op “Over boeren en burgers”

  1. Luc Coenen schreef:

    Als u ze nu eens eerst de kans geeft ipv al op voorhand het gesprek in uw eigen hoekje te duwen. Iedereen kan gebruik maken van subsidies niet alleen de boeren. Begin eens met eerst positief benaderen wordt de wereld al een stukje van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *