Raadhuisplein in Panningen opknappen kan anders

Ondernemers in het centrum van Panningen en het College willen het Raadhuisplein vergroenen. Ze willen daar zeven goede woningen voor slopen en een tweebaans parkeerweg aanleggen. De kosten worden geraamd op 6 miljoen; tel daar echter maar zeker 2 miljoen bij. PvdA/GroenLinks vindt dat het opknappen van dit deel van het centrum anders kan, beter en goedkoper.

Het centrum van Panningen stoelt op twee uitgangspunten: winkelgebied klein houden en vlak bij de winkels gratis parkeren. Daarom zijn er twee autopleinen midden in het centrum: Huybenplein en Raadhuisplein. Nu is het idee om het Raadhuisplein autovrij te maken en te vergroenen. Omdat de auto’s dicht bij de winkels moeten kunnen blijven parkeren, wordt een dure dubbelbaans parkeerweg aangelegd. Hiervoor moeten 7 woningen wijken.

Volgens ons kan het heel anders. Sluit sluiproute van Patersstraat via Raadhuisstraat, Leerlooierweg naar Ruysstraat en Beekstraat af.
Dat haalt veel onrustveroorzakend verkeer uit het centrum. Sluit Beatrixstraat en Julianastraat af en laat daar alleen auto’s toe van de mensen die daar wonen. Vergroen het Raadhuisplein met verplaatsbare plantenbakken en offer hiervoor ettelijke parkeerplekken op. Maak van Raadhuisplein en Leerlooierweg groene parkeerhavens met hooguit 1 uur parkeertijd en mindervaliden 3 uur.

Mensen die in het centrum werken of daar recreatief gaan winkelen kunnen best wat verder lopen. De Aldi zou zich niet moeten vestigen op de plek van de Snuffelshop. Een betere plek voor zo’n supermarkt is bij de rotonde Everlo. Als ondernemers en College blijven vasthouden aan gratis parkeren in het centrum en men het Raadhuisplein helemaal autovrij wil maken, koop dan de Snuffelshop-locatie en maak daar parkeerplekken. Dan hoeven daar ook geen woningen gesloopt te worden en de bezoekers kunnen hun ‘rollend sacrament’ vlak bij de deuren van de winkels blijven parkeren.

Ons alternatief kost bakken minder geld en mensen kunnen in hun eigen huis in het centrum blijven wonen.

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden PvdA/GroenLinks Peel en Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *