Rustpunten

Rustpunten

Raf Janssen, wethouder voor PvdA/GroenLinks in het college van de gemeente Peel en Maas, komt wekelijks veel mensen en omstandigheden tegen. Per week pikt hij er een uit om er, terugblikkend, even bij stil te staan.

Niemand heeft tegenwoordig tijd. De tijd glipt ons door de vingers. Overal staan klokken en op ieder mobieltje staat de tijdsaanduiding in grote letters weergegeven. Juist daarom leven we als het ware in een samenleving zonder tijd. Een Duitse socioloog schreef hierover 25 jaar geleden al het volgende: “Alles gaat tegenwoordig sneller dan vroeger. We besparen tijd bij het vervoer van mensen, van goederen en van informatie. We besparen tijd bij het doen van inkopen, bij de huishoudelijke arbeid, zelfs bij het eten (fast food). We winnen enorme hoeveelheden tijd, maar hebben minder tijd dan ooit tevoren.” We leven in een tijd van de haast. We zijn besmet met een permanent gevoel van gehaastheid.

De afgelopen weken ontmoette ik twee initiatieven in onze gemeente die met een glimlach en knipoog een beetje afstand nemen van het gebruikelijke jagen en jachten. Deze twee initiatieven zorgen voor rustpunten in het meest jachtige deel van onze gemeente, het centrum van Panningen. Bij de ingang van het winkelcentrum aan de zijde van het gemeentehuis staat sinds kort een prachtige bank, helemaal belegd met 86.000 steentjes. Het is een kunstwerk dat vervaardigd is door 70 leden van het Vrouwengilde Helden. Vrolijke kleuren omdat de vrouwen de zonnige kant van het leven willen laten zien. Deze bank staat op een strategische plek om alle rennen en jagen in het centrum van Panningen in alle rust te bekijken. En er voor een groter of kleiner moment afstand van te nemen, met enige zelfironie, want de meesten van ons doen als kinderen van deze tijd ook volop mee aan het ‘benutten’ van ieder ogenblik. Hulde daarvoor aan het Vrouwengilde.

Een ander initiatief dat al meer dan 5 jaar een rustpunt verzorgt in het centrum van Panningen is de ploeg van vrijwilligers die het oude kerkhof tip-top in orde houdt. Op aanwijzing van deze vrijwilligers heeft de gemeente een aantal jaren geleden het oude kerkhof opgeknapt. Tussen de drukte van Panthaleon/Ringoven aan de ene kant en het winkelcentrum van Panningen aan de andere kant ligt een prachtige rustplek, helemaal ommuurd en omringd met bomen. Het is de rustplaats van overledenen van de parochie Panningen, maar het is tevens een rustpunt voor alle levenden van onze gemeente en van daarbuiten. Vorige week mocht ik de vrijwilligers die al jarenlang deze rustplek verzorgen en onderhouden, danken voor hun inzet. Uiteraard hebben deze vrijwilligers plezier in hun werk. Maar hun verdienste voor de gemeenschap is vooral dat ze veel mensen in staat stellen om even op adem te komen en uit te rusten.

Deze initiatieven sporen mij aan om af en toe stil te staan bij onze samenleving zonder tijd en de daarin heersende snelheidsnorm. Af en toe afstand nemen van de stressende haast, de gejaagdheid, de nervositeit en ongeduldigheid. Dat zijn momenten voor het maken van voornemens om wat rustiger, meer gelaten en gemoedelijker door het leven te gaan. Dat maakt het mogelijk om het leven wat intensiever en uitgeruster te beleven. Dat versterkt ook de onderlinge contacten tussen mensen. Voldoende rustpunten zorgen voor een socialer leefklimaat in onze gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *