Tekort aan betaalbare woningen

Afgelopen week heeft de gemeenteraad ingestemd met de regionale woonvisie. Hierin worden de kaders benoemd waar binnen de gemeenten van Noord-Limburg zich mogen bewegen. Allemaal leuk en aardig maar wat er wordt er daadwerkelijk van uitgevoerd? Of zoals voormalig PvdA-staatsecretaris voor volkshuisvesting, Jan Schaefer, het ooit zei: in gelul kun je niet wonen.

In de praktijk zien we dat in de gemeente Peel en Maas een schreeuwend tekort is aan betaalbare (huur)woningen voor ouderen, jongeren en starters. De wachttijd voor een sociale huurwoning in b.v. Maasbree is inmiddels opgelopen tot 6,5 à 7 jaar!

Veel senioren die willen verhuizen naar een betaalbare levensloopbestendige seniorenwoning in b.v plaatsen zoals Baarlo en Kessel, krijgen nul op het rekest. Hierdoor vindt er nauwelijks doorstroming plaats. Gevolg is dat er inmiddels wordt overboden op b.v. tweeondereenkapwoningen.

Daarbij komt dat woningcoöperaties momenteel bestaande huurwoningen verkopen om middelen te verkrijgen voor de bouw van levensloopbestendige woningen. Op termijn zal dit enig soelaas bieden maar op de korte termijn leidt dit tot nog minder aanbod van huurwoningen.

PvdA/GroenLinks vindt dat er zo snel mogelijk (tijdelijke) huurwoningen moeten worden gebouwd zodat de woningnood wordt geledigd. Het door de VVD gedomineerde College denkt echter alles met marktwerking te kunnen oplossen. We zien in de praktijk helaas waar die marktwerking toe leidt.

Wat PvdA/GroenLinks betreft wordt het dan ook hoog tijd dat het College van B&W afstapt van die vermaledijde marktwerking en eindelijk eens de regie neemt.

Fred Peeters
PvdA/GroenLinks
Peel en Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *