We hebben ons aarde-budget te snel opgemaakt

De klimaatverandering veroorzaakt grote schommelingen in het weer: langduriger droogte en heftiger regenval. Als reactie daarop worden allerlei projecten opgezet. Een van deze projecten wordt momenteel uitgevoerd in onze gemeente. Dat is de herinrichting van het stroomgebied van de Kwistbeek, die uitgevoerd wordt door Waterschap Limburg, gemeente, burgers en bedrijven.

Net als veel riviertjes kronkelde de Kwistbeek vroeger door het dal. Om overtollig water zo snel mogelijk van de akkers te krijgen, zijn rivieren jaren geleden ingericht als kanalen. Nu wordt het natuurlijk meanderen van de rivier weer teruggebracht. Althans op plekken waar het geen gevaar oplevert voor bebouwing die inmiddels heeft plaatsgevonden. Want dat bebouwing in een kronkel van de rivier gevaarlijk kan zijn, is onlangs gebleken bij het overstromingsdrama in Altenahr.

PvdA/GroenLinks ondersteunt projecten zoals dat van de Kwistbeek, van harte. Wel benadrukken we dat de nieuwe inrichting van het landschap moet gebeuren in goed overleg met mensen en bedrijven die in het stroomgebied van de rivier gehuisvest zijn of een bedrijf uitoefenen. Herinrichten is prima, maar het weer natuurlijker inrichten van de rivier neemt de oorzaken van de grote schommelingen in het weer niet weg.

Daarom hamert PvdA/GroenLinks erop dat de gemeente, alle bewoners en alle bedrijven ook maatregelen moeten nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Dit jaar valt de Earth Overshoot Day al op 29 juli. Dat is de dag waarop we, als mensheid, collectief meer van de natuur hebben verbruikt dan de Aarde in één jaar kan vernieuwen. Simpel gezegd betekent dit dat we vanaf die dag tot 31 december van dit jaar in het rood staan bij onze planeet. We hebben ons budget voor dit jaar er te snel doorheen gejaagd. Dat moet iedereen aan het denken zetten en vooral aan het anders doen. Ook in Peel en Maas.

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen,
Raadsleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *