De eerste akkers die geel-oranje kleuren zijn alweer gesignaleerd. Voor mensen die niet weten waar die kleur vandaan komt: het gewas op die akkers is bespoten met een bestrijdingsmiddel waar glyfosaat in zit. Dat middel doodt alle planten die op de akker staan. Maar daar blijft het niet bij. Het middel is funest voor vogels en insecten en tast de biodiversiteit aan. Ook daar blijft het niet bij.
Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er een verband bestaat tussen blootstelling aan bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat en verschillende soorten kanker, neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer, en ziekten bij pasgeboren kinderen. De gemeente Peel en Maas wil de biodiversiteit bevorderen. Als dat beleid serieus is, moet de gemeente het gebruik van glyfosaat tegengaan. De gemeente schaart zich achter het streven van Noord-Limburg om de gezondste regio van Nederland te zijn. Als dat een serieus doel is, moet de gemeente het gebruik van glyfosaat tegengaan.
Het vorig jaar hebben wij aan de gemeenteraad voorgesteld het college opdracht te geven om in dit verband enkele acties te ondernemen.
(1) In kaart brengen welke bestrijdingsmiddelen in welke hoeveelheden in onze gemeente worden gebruikt.
(2) De GGD of een ander hiervoor in aanmerking komend instituut opdracht geven nader onderzoek te doen naar de risico’s waar inwoners van onze gemeente aan blootgesteld zijn vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw.
(3) Overleg voeren met landbouworganisaties over de vraag hoe minder gebruik gemaakt kan worden van kwalijke bestrijdingsmiddelen en meer gebruik van natuurlijker vormen van gewasbescherming. Onze motie werd verworpen.
De fracties van CDA, Lokaal Peel en Maas, VVD en Anders NU waren tegen. Vindt u het ook niet vreemd dat deze partijen kennelijk geen moeite hebben met het gebruik van glyfosaat? Misschien kunt u hen eens om uitleg vragen.
Annigje Primowees, Frits Berben en Raf Janssen
Raadsleden PvdA/GroenLinks
Het antwoord op jullie vraag is heel simpel: De gemeenteraad gaat hier niet over. Ga dus svp je tijd spenderen aan zaken waar je als Raad over gaat en waar je voor betaald wordt en geen geld van de burger uitgeven voor onderzoek waar je vervolgens niets mee kunt.
Zou zo maar kunnen dat de machine op de afgebeelde foto, bladvoeding aan het gewas aan het toedienen is.
Jammer dat het dan met elkaar geassocieerd word.
Han, ook al ben je ‘eigenaar’ van de grond, dat geeft je nog niet het recht om die te vergiftigen en daarmee het water eveneens te vervuilen. Om maar te zwijgen over de risico’s voor de mens. We hebben de aarde maar te ‘leen’ en we moeten er goed voor zorgen, in het belang van onze kinderen en kleinkinderen. Jij als CDA- man zou dat besef moeten hebben. Het CDA was toch altijd voor goed rentmeesterschap?
Groet,
Annigje